După ce a anunțat că are ca obiectiv să devină premier în contextul în care liberalii vor câștiga următoarele alegeri parlamentare, președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre măsurile pe care le-ar lua în calitate de șef al Executivului. El a adăugat că are „un program foarte serios de apropriere a partidului de cetățean”.

„Primul lucru va fi reducerea aparatului administrativ. Avem prea multe ministere, agenţii, oficii, deconcentrate care nu-şi justifică existenţa. Avem prea multă birocraţie. Trebuie gândit un mecanism optim pentru o arhitectură instituţională care să fie funcţională, care să permită administrarea banului public şi o dezvoltare a României, să nu fie frână iniţiativei individuale, ci partenerul fiecărui individ. Trebuie o deparazitare în ceea ce priveşte regelemetarile. La noi a suferit foarte mult societatea, mediul de afaceri de pe urmă instabilităţii legislative, de pe urmă modului în care se adopta legile în România.

– Eu cred că trebuie interzise OUG-urile, trebuie guvernat numai prin lege, o lege să se dezbată 2 ani, dar să rămână în vigoare 10 ani. Trebuie simplificate procedurile.

– Fiscalitatea trebuie stabilită în cadru fiscal, acesta să rămână valabil cel puţin 5 ani de zile. Cred că e necesară o descentralizare reală. Comunităţile locale trebuie să aibă resursele astfel încât să poată să se dezvolte.

– Nu mai avem strategii de dezvoltare regională. Cred că trebuie să ne gândim la câteva din marile probleme cu care se confruntă unele comunităţi locale din România. Un proces de depopulare…Localităţi care au potenţial, care trebuie încurajate să se dezolte economic, să permită atragerea de investiţii. Infrastructură mare. E vital să dezvoltam Portul Constanţa.

– Dacă viabilizam Dunărea şi refacem traficul comercial pe Dunăre, putem asigura dezvoltarea Sudului, a judeţelor dunărene”, a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat Mediafax.

Sursa: evz.ro