Guvernul Tudose-Dragnea este orbit de situația deplorabilă a realizării veniturilor la bugetul de stat, după doar jumătate de an de la preluarea guvernării de către PSD-ALDE, și se năpustește asupra mediului privat pentru a impune noi și noi sarcini de plată.

Ordonanța simplă adoptată ieri de Guvernul Tudose demonstrează preocuparea exclusivă pentru taxarea întreprizătorilor, prin orice mijloace, dar fără a fi preocupat în vreun fel de situația veniturilor nete ale persoanelor care vor fi afectate de acest act normativ.

Dacă actualul Guvern ar fi fost interesat de eventualele situații în care angajații sunt plătiți în parte printr-un contract part-time, iar restul sumelor sunt achitate la negru, soluția nu era să impună otova astfel de inginerii fiscale aberante.

De altfel, instituția cu atribuții în prevenirea unor astfel de practici este Inspecția Muncii, care se dovedește prin acest act normativ incompetentă. Iar prețul pentru incapacitatea statului trebuie plătit, în viziunea PSD, din nou, de mediul privat.

Astfel, actualul Cabinet face încă o dată dovada unei guvernări cu ”ochelari de cal”, întrucât în România s-au construit și dezvoltat afaceri pornind tocmai de la acest sistem de impozitare, de care sunt dependente, iar acum riscă falimentul.  Totodată, cu o astfel de reglementare, orice companie își pune problema dacă mai poate susține același număr de angajați, ca urmare a creșterii costului muncii, existând riscul evident al pierderii de locuri de muncă.

Ordonanța în cauză încalcă prevederile constituționale referitoare la emiterea de ordonanțe simple, întrucât Constituția interzice în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice. În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdicția de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanței simple.

Chiar dacă în mod abuziv Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple include eventuale modificări aduse Codului fiscal, acestea nu pot afecta regimul legilor organice și nu pot impune sarcini suplimentare contribuabililor.

Totodată, Ordonanța încalcă prevederile actuale ale Codului Fiscal, prevăzute la articolul 4, care menționează că în cazul în care se majorează impozite, taxe sau contribuții, ori se elimină sau se reduc facilități existente „acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”.

Or, Guvernul Tudose a anunțat intrarea în vigoare a acestor modificări începând cu data de 1 august, fapt care contravine rigorilor de predictibilitate impuse de Codul Fiscal.

În acest sens, ne așteptăm ca operatorii economici care sunt afectați în drepturile lor să acționeze pe calea instanțelor judecătorești pentru sesizarea Curții Constituționale.