Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Economic şi Social atrag atenţia că măsura anunţată de premierul Mihai Tudose referitoare la achitarea CAS şi CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară în cazul contractelor de muncă cu timp parţial ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajaţi din România.

“Privind cu îngrijorare declaraţiile prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul şedinţei de guvern de astăzi privind achitarea CAS şi CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară în cazul contractelor de muncă cu timp parţial (care presupun mai puţin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Economic şi Social atrag atenţia că această măsură ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajaţi din România, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiţi efectiv de angajaţi) şi chiar şi la un val de demiteri”, precizează un comunicat transmis joi AGERPRES.

 

Conform sursei citate, în şedinţa din data de 18 iulie, Plenul Consiliului Economic şi Social, format din reprezentanţi ai confederaţiilor naţionale patronale şi sindicale şi ai structurilor asociative ale societăţii civile, a votat unanim avizarea negativă a proiectului de Ordonanţă de Guvern.

“Actul normativ constituie o imixtiune serioasă în dreptul angajatorului de a-şi organiza activitatea şi va duce la desfiinţarea unui număr important de astfel de locuri de muncă din mediul privat, precum şi la o reticenţă mai mare a întreprinzătorilor de a învesti în sectoare în care acest tip de muncă este obişnuit. De asemenea, dacă este adoptată, Ordonanţa de Guvern va crea probleme şi pentru organizaţiile neguvernamentale şi instituţiile publice care implementează proiecte cu finanţare nerambursabilă şi folosesc acest tip de contracte, care, pentru a se încadra în bugetul disponibil, ar putea fi puse în situaţia de a scădea veniturile nete ale angajaţilor sau de a renunţa la o parte din contracte, afectând bunul mers al proiectelor”, menţionează reprezentanţii societăţii civile în CES.

În opinia acestora, practic, chiar şi în situaţia în care un angajat lucrează 4 ore pe zi la un angajator şi 4 ore pe zi la alt angajator, când este exclusă varianta ‘muncii la gri’, contribuţiile plătite de ambii angajatori vor creşte substanţial.

Aceştia consideră că măsura riscă să fie dăunătoare tocmai pentru angajaţii pe care îşi propune, teoretic, să îi protejeze.

Reprezentanţii societăţii civile în CES consideră, de asemenea, că este inacceptabil ca Guvernul să ignore avizul dat de această instituţie, fără să încerce nici măcar un dialog cu reprezentanţii părţilor.

Reprezentanţii societăţii civile din CES care se opun acestei măsuri fac parte din Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Consiliul Tineretului din România (CTR), Asociaţia C4C – Communication for Community, Academia de Advocacy, Federaţia Naţională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti – UCECOM, Asociaţia InfoCons, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC, Asociaţia HR Management Club, Fundaţia Agenţia de dezvoltare comunitară ‘Împreună’, Uniunea Studenţilor din România.

Consiliul Economic şi Social este for consultativ al Guvernului şi Parlamentului, înfiinţat în baza art. 141 din Constituţia României şi funcţionând conform legii nr. 248/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Plenul C.E.S. este format din reprezentanţi ai confederaţiilor naţionale patronale, ai confederaţiilor naţionale sindicale şi ai structurilor asociative ale societăţii civile, câte 15 persoane din fiecare parte.

Sursa: agerpres.ro